torsdag 20 februari 2020

Läslivet efter "Lasse-Maja"


Jag träffar dem allt oftare: barn - ändå upp till högstadienivå - som läst böckerna om detektiverna Lasse och Maja (populärt kallat "Lasse-Maja-böckerna") och sedan ingenting mer. Visst är det bra böcker! Men inte så bra att läslivet behöver ta slut när man har läst alla böcker i den serien. Det finns mycket mer och annat att läsa, här ett litet urval av mysterieböcker som finns på Rödsta skolbibliotek. Bokserier som kan bli nästa steg efter "Lasse-Maja". 

"Kusinerna" av Helena Bross: Om två kusiner på landsbygden som löser mysterier med stölder av kyrksilver, hästar, datorer och mycket annat. Ridning, spårning och skumma typer utan samvete finns i dessa böcker med lite mer text än "Lasse-Maja". 
"Dalslandsdeckarna" av Pia Hagmar: Tre bröder och en kompis kämpar i de här böckerna mot
tjuvar, smugglare och kriminella av alla slag. Biljakter, kidnappningar och annat spännande i de här böckerna. Klart värt att läsa!

"Jill och Jonathan" av Peter Gissy: Jill och Jonathan har en egen tidning som de skriver i. När de gör reportage dras de oftast in i mystiska och farliga händelser, som de löser med hjälp av list och modighet.
"Petrinideckarna" av Mårten Sandén: Om två syskon som har en förmåga att träffa mystiska
personer och dras med i farliga situationer. De får lösa mysterier med livet som insats. Spännande och lite tjockare kapitelböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar